Kapcsolat
|
Partnerek
|
Helpdesk
|
Díjaink
|
Regisztráció
Főoldal
Kisokos

Mi az a domain?

domain (ejtsd: domén) internetes cím, egy egyedi internetes azonosító. A honlap azonosítója, amelynek formátuma: www.akarmi.hu, ha magyarországi nevekről beszélünk.

A www jelentése: world wide web, vagyis világháló.

A domain név utolsó két (vagy három, vagy négy) betűje legtöbbször az országotjelöli, de lehet például "com" és"eu" is az utolsó jelölő tag. A com a commercial, vagyis a kereskedelmi szó rövidítése, az eu pedig az Európai Uniódomain végződése, mely2006.április óta az Uniós állampolgárok, cégek, szervezetek részére szabadon regisztrálható a "first come, first served" (vagyis aki először kéri, az kapja) elv alapján.

A domain végződések kiosztásáért az ICANNnemzetközi szervezet felel, akik döntenek az új végződések kiosztásáról. Ilyen a legutóbbi időkben kiadott végződések a .mobi vagy a .asia. A szervezet nem csakúj domainterek kiosztásáról dönt, hanem akár visszavonásukról is. A végződések kiosztása, visszavonása az egyes országok, államok földrajzi feldarabolódásávalis összefüggésben van, pl: lásd a korábbi Jugoszlávia vagy Szovjetunió és a utódállamaik.

A domain név lehet ékezetes is, a betűkön és a számokon kívül azonban csak kötőjelet tartalmazhat. A .hu domaintérben (vagyis a .hu végződésű neveknél)2004 óta van lehetőség ékezetes domain nevek igénylésére. Az igénylés meneteugyanaz, mint az ékezet nélküli domain-eknek.

Hogyan találhatok meg egy céget az interneten?

Ha ismerjük egy cég domain-nevét, azt elég beírni a böngésző (Internet Explorer vagy Mozilla Firefox) felső kereső sorába, és máris az adott honlapon találjuk magunkat. Ha nem emlékszünk a pontos névre - hiszen itt minden kötőjel is számít - a keresőmotorokhoz kell fordulnunk segítségért.

Mi az az aldomain?

A ponttal elválasztott, összetett domainnév első része, amellyel lehetővé válik a domain néven belül alcsoportok létrehozása. Az alcsoportok a domain egyesalkönyvtárai, így ezekhez lehet könnyebben megjegyezhető címet rendelni.

Az aldomain felhasználás egyik lehetsége területe, amikor egy cég több profiljátakarja elkülönülten bemutatni vagy a szolgáltatásait akarja ilyen módonszétválasztani a weben, pl: tarhely.domain1.hu vagy monitoring.domain1.hu.

Miért fontos a saját domain név?

Léteznek ingyenes tárhely szolgáltatók, ahol 10 perc alatt készíthetünk maguknak egy domain nevet, illetve egy honlap tárhelyet. Bizonyos esetekben ezek is megfelelnek (főleg ha a barátainknak készítünk weboldalt, ahol a családi fotókat szeretnénk közzétenni), máskor azonban inkább a saját domain ajánlható.

A saját domain név előnyei:

 • Komolyság - megalapozottságot és lekövethetőséget ad a cégünknek, vállalkozásunknak
 • Megjegyezhetőség - könnyebben megjegyezhető, mint egy bonyodalmasabb ingyenes tárhely címe
 • Keresőkben elfoglalt jobb pozíció - a találati listán elfoglalt kedvező helyezés sok mindentől függ, közte a megfelelő domain név választástól, illetve az adott tárhely programozási jellemzőitől. Az ingyenes tárhelyek felső sávjában egy reklámcsík látható, ennek biztosítása pedig úgynevezett frame-es szerkezettel történik. Ezt a szerkezetet pedig a keresőrobotok nem nagyon kedvelik.

Magyar vagy európai uniós domaint válasszak? A .hu vagy a .eu a jobb?

Magyar cégek illetve honlapok esetében sokan eleve feltételezik a .hu végződést. Ha .eu végződést választunk, és honlapunkat legtöbben begépelik, tehátközvetlenül keresnek meg bennünket, akkor ez félreértésekre, félregépelésread lehetőséget, ami végső soron azt eredményezi, hogy nem találnak meg bennünket.

Ha azonban tervezzük a külföldi piacokra való kilépést is, célszerű a .eu és a .com végződésű neveket is lefoglalni.

Hány domain nevet érdemes vásárolni?

A domain neveket valójában nem lehet megvásárolni, csak bérelni. Ez azt jelenti, hogy egy adott domain név fenntartásáért évente kell fizetni a domain regisztrátornak. Meg kell tehát fontolni, hogy hány ilyen nevet foglalunk le, hiszen ez minden évben pénzbe kerül.

Mikor érdemes lefoglalni egy domain nevet?

 • Olyan tevékenységet végzünk, amire úgy gondoljuk, nagy kereslet lesz a jövőben. Ha például úgy gondoljuk, hogy óriási szükség lesz lufihámozásra, lefoglalhatjuk a következő neveket:
  • lufihamozas.hu
  • lufihamozo.hu
  • hamozottlufi.hu
  • hamozott-lufi.hu
  • lufihamozo-budapest.hu
  Mint látható, a domain nevek sora a végtelenségig bővíthető, így kicsi az esély, hogy egy versenytársat sarokba tudunk szorítani az "előle" lefoglalt domain névvel. Elég ugyanis egyetlen kis kötőjel…
 • Bejáratott honlapunk, blogunk van egy ingyenes szolgáltatónál. 
  Az ingyenes tárhely és domain szolgáltatók érdeke, hogy előbb-utóbb a jól bejáratott lapokon hirdetések jelenjenek meg. A túl sok hirdetés azonbanzavarja a honlap látogatóit, sőt, mivel lassítja az oldal letöltődését,használhatatlanná is teszi az oldalt. Ha megvan a domain név, kisebb zökkenőkkel, de át tudjuk terelni a forgalmat a saját lapunkra.

Lehet-e ugyanazt a tartalmat különböző domain nevek alá feltölteni?

Technikailag lehetséges, de nem ajánlott, ha a honlap tulajdonosa szeretne jó helyet elérni a keresők találati listáján. Ugyanis a duplikált tartalomért büntetésjár a keresőktől. (Pl. Google)